Аурея пирамидална


Thuja orientalis ‘Aurea Pyramidalis’ пирамидална златиста туя. Тя е по високо растение със строго пирамидална корона. Цвета на листата е бледо жълтеникав. Използва се в дървесно-храстови групи и за единични засаждания.Всички туи през зимата променят цвета си като стават по кафеникави. За да не се разваля короната им от тежките снегове при поддръжката на градини се препоръчва да се зазимяват като короните им се овързват. При прекомерно засенчване силно изредяват. Туите трябва да се предпазват от киселинни въздействия, най-вече от кучета. Кучешката урина предизвиква големи черни петна в основата на короната и умиране на клонките. Макар и рядко туите се нападат от въшки и гъби, но се възстановяват без сериозни последствия.


Евкалипт

Евкалипт е род вечнозелени дървета и храсти от семейство миртови.Достига до 3 м височина. Отглеждат се в тропичните и субтропичните области. Листата и клоните съдържат етерични масла (приложение – в медицината, парфюмерията). Стъблото на евкалиптът е гладко и оцветено в примесени бяло и зелено. Младите листенца са сиво-зеленикави, покрити с лек мъх. На форма са заоблени и леко удължени, в диаметър достигат от 2 до 5 см. По-старите листа променят цвета си до зеленикав и увеличават диаметъра си до 10 см.

 

 

Кипарис

Обикновеният кипарис / Cupressussempervivum / произхожда от средиземноморието – Мала Азия и гръцките острови в Средиземно море. Той расте по изключително каменисти и сухи почви, но е топлолюбив вид и при температури по ниски от 20 градуса измръзват първо младите клонки , а може да загине и цялото растение. За това у нас обикновеният кипарис се използва само в най-топлите райони на страната, или се използва при положение, че се води специален режим на поддръжка на градината / кипарисите се увиват в зебла, мулчират се, торят се балансирано и др /.Класическата форма на обикновения кипарис е колумнарис тясно конусовидна с тъмно зелен цвят, съставена от почти вертикални притиснати към стеблото клони. Друга форма която трябва да отбележим е хоризонталис, която е с почти хоризонтални или леко повдигнати клонки и широко пирамидална корона.Обикновените кипариси се ценят високо при озеленяването на градини. Те са използвани  по единично и  в групи с кедри, борове и други дървета във всички средиземноморски страни. Често се засаждат последователно край алеи и край огради за жива стена. Кипариси може да се използват и засъздаване на топиарни форми чрез резитби.

Advertisements